Jobbird

Ontslag en de ontslagprocedure

Ontslag: niet het leukste onderwerp. Tenminste, niet als je ontslagen wordt door je werkgever. Maar in sommige gevallen neem je juist zélf ontslag. Bijvoorbeeld omdat je toe bent aan een nieuwe uitdaging. Of je nou zelf vertrekt of ontslagen wordt, er komt altijd een bepaalde ontslagprocedure bij kijken. Die procedure is afhankelijk van de reden voor ontslag en niet altijd even makkelijk. Daarom helpt Jobbird je graag een handje. Wij schreven verschillende artikelen over ontslag, met alle info die je nodig hebt én met tips in diverse situaties. En ga je na het netjes afhandelen van je ontslag op zoek naar een nieuwe baan? Daar helpen wij natuurlijk ook bij.
 

Bekijk alle vacatures

Redenen voor ontslag

Waarom je zelf ontslag neemt, is waarschijnlijk wel duidelijk: je hebt bijvoorbeeld een andere baan gevonden, gaat verhuizen of bent niet meer blij met je job. Maar ontslagen worden, gebeurt ook nooit zonder reden. Soms is dit je eigen schuld, maar dat is lang niet altijd het geval. Welke redenen voor ontslag zijn er nog meer vanuit de werkgever? Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

  • Bedrijfseconomische reden. Het gaat financieel niet goed met bedrijf waar je werkt. Het bedrijf kan dan besluiten om te reorganiseren, en met een beetje pech komt jouw functie te vervallen. Je werkgever mag dit alleen doen als het bedrijf een ontslagvergunning heeft gekregen van het UWV.
  • Faillissement. Deze reden spreekt voor zich: als jouw werkgever diep in de schulden zit en failliet wordt verklaard, vervalt ook jouw baan. Bij een faillissement staan alle werknemers op straat.
  • Tijdens ziekte. Als je langdurig ziek bent, mag jouw werkgever je in de eerste twee jaar niet ontslaan. Stem dan ook nooit in met ontslag tijdens die twee jaar, anders heb je mogelijk geen recht op een uitkering. Na twee jaar mag je onder bepaalde voorwaarden wél ontslagen worden. Leesmeer over ziek zijn en werk.
  • Bij regelmatig ziek zijn. In deze situatie ben je niet lang achter elkaar, maar heel regelmatig ziek en dat heeft gevolgen voor het bedrijf, waardoor je ook ontslagen mag worden.
  • Slechte prestaties. Jouw werkgever moet altijd eerst laten weten tijdens een beoordelings- of functioneringsgesprek dat je slecht presteert. Je krijgt dan de tijd om jezelf te verbeteren. Lukt dit niet, dan mag de werkgever jouw contract opzeggen.

 

Ontslagrecht: wat is het en wat heb je eraan?

Het ontslagrecht bestaat uit alle regels en afspraken die ervoor zorgen dat je werkgever je niet zomaar mag ontslaan. Denk hierbij aan een opzegtermijn, zodat je werkgever je nooit vandaag kan vertellen dat je vanaf morgen geen werk meer hebt. Daarnaast heb je vaak recht op een transitievergoeding bij ontslag. Andersom gelden er voor jou als werknemer ook regels over ontslag nemen. Het ontslagrecht biedt jou en de werkgever dus een stukje zekerheid en zorgt ervoor dat jullie volgens de regels en op een eerlijke manier uit elkaar gaan.
 

Verschillende situaties en de ontslagprocedure

Bij elke reden voor ontslag hoort een andere situatie met daarbij een bepaalde ontslagprocedure. Hieronder staan een aantal situaties op een rijtje. Wil je meer weten over jouw ontslagrecht en de ontslagprocedure in deze situatie? Klik dan door naar het bijbehorende artikel.

  • Ontslag in proeftijd. Soms merk je al in je proeftijd dat de samenwerking tussen jou en je werkgever niet soepel gaat. In ons artikel over de proeftijd lees je meer over jouw rechten in deze situatie.
  • Contract niet verlengd. Iedereen kent het waarschijnlijk wel: je hebt een tijdelijk contract, maar de werkgever kan of wil deze helaas niet verlengen. Dat kan verschillende redenen hebben. In ons artikel lees je meer over jouw rechten als je contract niet verlengd wordt.
  • Ontslag met wederzijds goedvinden. De werkgever stelt voor jouw dienstverband te beëindigen, en jij stemt daarmee in. Wat is jouw ontslagrecht in deze situatie? We schreven een uitgebreid artikel over ontslag met wederzijds goedvinden.
  • Ontslag zonder instemming. Wil een werkgever jou ontslaan en stem je daar niet mee in? Dan gaat dit via het UWV of de kantonrechter. Meestal heb je in dit geval recht op een transitievergoeding, tenzij je terecht op staande voet bent ontslagen. In ons artikel over ontslagen worden lees je hier meer over.
  • Ontslag op staande voet. Deze situatie komt gelukkig niet heel vaak voor, maar wat nou als het je wél gebeurt? We verzamelden alles wat je moet weten in ons artikel over ontslag op staande voet.

 
Zo zie je maar, elke manier van ontslag heeft een andere procedure. Lees je daarom goed in over de regels, zodat je weet waar je aan toe bent in verschillende situaties.

FAQ

  • Kan ik ontslag nemen tijdens mijn proeftijd?
    Ja, tijdens je proeftijd kun je op elk moment ontslag nemen.
  • Kan ik ontslag nemen tijdens mijn ziekte?
    Je kunt wel ontslag nemen tijdens je ziekte, maar jouw werkgever mag jou niet ontslaan om jouw ziekte.
  • Krijg ik een vergoeding bij ontslag?
    Als je ontslagen wordt heb je meestal recht op een ontslagvergoeding. Neem je zelf ontslag? Dan heb je hier geen recht op.
  • Hoe neem ik ontslag?
    Je kunt ontslag indienen door een ontslaggesprek in te plannen met je manager.

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.