Jobbird

Functionaris gegevensbescherming

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Vind jij bescherming van persoonsgegevens een belangrijk en interessant onderwerp? Misschien is het werk van een functionaris gegevensbescherming iets voor jou. In deze functie ben je een deskundige op het gebied van verwerken en beschermen van persoonsgegevens. Waarschijnlijk vraag je je nu af hoe je die kennis inzet, of waar je die kennis überhaupt vandaan haalt. En natuurlijk wil je weten wat het salaris van een functionaris gegevensbescherming is. We begrijpen je vragen, dus zocht Jobbird de antwoorden. Lees op deze pagina alles over het beroep functionaris gegevensbescherming en ontdek of het iets voor jou is.
 

Bekijk alle functionaris gegevensbescherming vacatures

Wat is een functionaris gegevensbescherming?

Wat is een functionaris gegevensbescherming nou precies? Eerst is het handig om te begrijpen waar dit beroep vandaan komt. Er zijn een aantal belangrijke privacyregels waar bedrijven aan moeten voldoen. Deze regels komen uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), een wet opgelegd door de Europese Unie. Wordt er niet voldaan aan deze regels? Dan ontstaan er mogelijk ernstige datalekken waardoor persoons- of bedrijfsgegevens verspreid worden onder kwaadwillenden.

Om dat te voorkomen is het beroep functionaris gegevensbescherming (ook wel afgekort met FG) ontstaan. In deze functie ben je die aangesteld is binnen een organisatie om ervoor te zorgen dat de regels van de AVG of andere privacywetten nageleefd worden. Sommige organisaties, zoals overheidsinstanties of grootschalige bedrijven, zijn zelfs verplicht om een functionaris gegevensbescherming aan te stellen. Dat is omdat jouw functie cruciaal is voor de veiligheid van enorme hoeveelheden persoonsgegevens.
 

Salaris functionaris gegevensbescherming 2022

Je wilt natuurlijk weten welk bedrag er dadelijk op jouw loonstrook staat, dus wat verdient een functionaris gegevensbescherming precies? Voor een startende functionaris gegevensbescherming ligt het salaris in 2022 rond de € 4.000 bruto per maand. Dit bedrag stijgt naarmate je meer werkervaring opdoet. Het senior functionaris gegevensbescherming salaris ligt namelijk rond de € 6.000 bruto per maand. Benieuwd wat je er netto aan overhoudt? Gebruik onze handige bruto-netto calculator.
 

Wat doet een functionaris gegevensbescherming?

Je persoons- en bedrijfsgegevens goed beschermen is tegenwoordig cruciaal. Wat doet een functionaris gegevensbescherming allemaal om je gegevens veilig te stellen? Eerst is het belangrijk om een privacy- en securitybeleid te hebben. Vroeger sloegen veel bedrijven dit beleid over, maar door de toename van cybercriminaliteit kan dat niet meer. In zo’n privacy- en securitybeleid staan regels omtrent de beveiliging van persoons- en bedrijfsgegevens. Denk aan regels over het vergrendelen van je computer of het niet laten rondslingeren van belangrijke documenten. Of de regels over het delen van data tussen medewerkers. Bestaat zo’n beleid toch niet? Als functionaris gegevensbescherming stel je die op.

Als functionaris gegevensbescherming houd je daarnaast toezicht op het uitvoeren van dit beleid en toetst in hoeverre het overeenkomt met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dat is een Europese wet met regels voor het beschermen van persoons- of bedrijfsgegevens. Als je merkt dat een regel mist of verkeerd is, adviseer je de directie om daar verandering in te brengen. Stel je bijvoorbeeld voor dat camerabeelden te lang worden bewaard, wat volgens de AVG niet mag. Als functionaris gegevensbescherming geef je dit aan en los je dit op, zodat de AVG niet overtreden wordt.

Is er ergens een datalek ontstaan? Jij bent dan het eerste aanspreekpunt en de eerste die de Autoriteit Persoonsgegevens belt om samen het incident op te lossen. Verder is het belangrijk om medewerkers in te lichten over het belang van gegevensbescherming. Je geeft regelmatig trainingen of korte cursussen om de zintuigen van medewerkers op scherp te houden. Zo heb je jouw plicht als functionaris gegevensbescherming gedaan.

Taken van een functionaris gegevensbescherming

  • Toezicht houden op en adviseren over de naleving van de AVG;
  • opstellen van een privacy- en securitybeleid;
  • advies en maatregelen bieden om de privacy van personen of gegevens te beschermen;
  • medewerkers informeren en adviseren over gegevensbescherming;
  • eerste aanspreekpunt zijn voor een privacy-gerelateerd incident;
  • contact onderhouden met de Autoriteit Persoonsgegevens;

 

Hoe word je functionaris gegevensbescherming?

Om functionaris gegevensbescherming te worden, is het wel handig om de juiste kennis en vaardigheden in huis te hebben. Er is alleen geen specifieke opleiding voor deze functie, dus wat nu? Geen zorgen, er zijn online cursussen tot functionaris gegevensbescherming die je binnen een paar dagen klaarstomen voor het vak. De enige voorwaarde is wel dat je voor toelating tot deze cursussen al in een juridische, ICT of security gerelateerde functie werkt. Denk aan de beroepen IT-consultant, security officer of jurist. Zorg er dan ook voor dat je een opleiding in de richting juridisch, ICT of security volgt, of maak een carrièreswitch.

Wat je nog meer in huis moet hebben? Als functionaris gegevensbescherming is het belangrijkste dat je privacywetgevingen zoals de AVG van binnen en buiten kent. Maar ook komen je didactische vaardigheden goed van pas. Zo geef je een makkelijke uitleg aan de directie of medewerkers waarom gegevensbescherming zo belangrijk is. Met jouw kritische en accurate blik heb je zo opgespoord welke regels wel en niet voldoen aan de AVG. En aan jou als functionaris voor gegevensbescherming ontkomt geen enkel veiligheidslek.
 

Werken als functionaris gegevensbescherming

Als functionaris gegevensbescherming werk je bij een organisatie in de publieke sector met een eigen juridische afdeling of een bedrijf die bijzondere persoonsgegevens verwerkt. Organisaties in de publieke sector zijn bedrijven die deels of compleet onder de overheid vallen. Denk aan woningcorporaties, onderwijsinstellingen en gemeenten. Bij bepaalde bedrijven worden in het kader van onderzoek bijzondere persoonsgegevens verwerkt, zoals etniciteit, seksualiteit, religieuze en politieke opvattingen of biometrische en genetische gegevens. Die bedrijven zijn, net als overheidsinstanties, ook verplicht om een functionaris gegevensbescherming aan te nemen.

Je kunt dus aan de slag bij een overheidsinstantie of een bedrijf dat bijzondere persoonsgegevens verwerkt. Maar er is ook een derde optie: werk bij een bedrijf gespecialiseerd in privacywetgeving. Dan word je als externe functionaris gegevensbescherming naar andere organisaties gestuurd. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor jou? Kijk dan bij onzefunctionaris gegevensbescherming vacatures en misschien vind je wel jouw droombaan.
 

Overzicht functionaris gegevensbescherming

Wil je nog een keer de competenties lezen of de salarisindicatie bekijken? Daar hebben we onderstaande tabel voor gemaakt.

Beroepsgroep Financieel en accountancy
Opleidingsniveau Hbo
Salarisindicatie 2022 € 4.000 – € 6.000 per maand
Doorgroeimogelijkheden Compliance officer
Competenties & vaardigheden Accuraat, analytisch, didactische vaardigheden, kennis van privacywet- en regelgeving, kritisch denken, oplossingsgericht werken
Gerelateerde functies Bedrijfsjurist, jurist, juridisch adviseur

FAQ

  • Wat doet een functionaris voor gegevensbescherming?
    Je taken als functionaris gegevensbescherming hebben alles te maken met privacywetten. Je controleert of een organisatie voldoet aan belangrijke privacywetgeving, zoals de AVG. Op basis van de bevindingen geef je advies om verbeteringen in te voeren en treed je op bij privacy-incidenten.
  • Hoe word je functionaris gegevensbescherming?
    Om functionaris gegevensbescherming te worden, moet je eerst in een functie werken in de richting van ICT, security of juridisch. Daarna volg je een cursus tot functionaris gegevensbescherming. Heb je de juiste papieren al op zak? Kijk dan bij de functionaris gegevensbescherming vacatures en vind jouw nieuwe werkplek.
  • Wat verdient een functionaris gegevensbescherming in 2022?
    Het salaris van een functionaris gegevensbescherming in 2022 ligt ongeveer tussen de € 4.000 en € 6.000 bruto per maand.