Jobbird

Succesvol intern solliciteren doe je zo

Wanneer er een interessante vacature openstaat bij het bedrijf waar je al een tijdje werkt, is intern solliciteren geen slecht idee. Het biedt een mooie kans om jezelf verder te ontwikkelen en door te groeien binnen het bedrijf dat je al kent. En omdat het bedrijf jou ook al kent, heb je als interne sollicitant vaak een streepje voor op kandidaten van buitenaf. Toch is een interne sollicitatie ook best spannend. Is het bijvoorbeeld slim om je plannen om intern te solliciteren aan je baas te vertellen? Hoe bereid je je voor op het gesprek? En wat als je wordt afgewezen? Met de info en tips op deze pagina maak je een succes van jouw interne sollicitatie.

Alle vacatures

Hoe ziet een interne sollicitatieprocedure eruit?

Welke stappen je moet ondernemen om ervoor te zorgen dat die interessante baan van jou wordt, hangt af van hoe de interne sollicitatieprocedure eruitziet. Dat verschilt namelijk per bedrijf. Bij kleine bedrijven is een interne sollicitatie soms een kort gesprek met je werkgever, maar vaak is de procedure langdradiger en vergelijkbaar met extern solliciteren. Dat betekent dus dat je ook bij intern solliciteren vaak eerst een motivatiebrief schrijft en vervolgens afwacht of je wordt uitgenodigd op gesprek. Als interne medewerker heb je het voordeel dat je over meer informatie beschikt dan mensen van buiten het bedrijf, dus maak daar slim gebruik van. In ons artikel over de interne sollicitatiebrief vind je meer tips en tricks voor een sterke brief.
 

Interne sollicitatie voorbereiden

Let op dat je bij intern solliciteren niet te makkelijk denkt over de voorbereiding. Misschien heb je het idee dat je je niet meer hoeft te bewijzen omdat je toch al binnen bent, maar zo werkt het niet. Het is aan jou om te laten zien dat je ook voor deze nieuwe functie de geschikte persoon bent. Bedenk voordat je reageert daarom of je überhaupt kans maakt op de baan. Voldoe je aan de functie-eisen en pas je in het geschetste plaatje? Wacht liever nog even met intern solliciteren als je je kansen klein inschat of als je nog maar net bij het bedrijf werkt.

Een intern sollicitatiegesprek voorbereiden gaat in grote lijnen hetzelfde als wanneer je bij een extern bedrijf solliciteert. Neem onze tips voor een succesvol sollicitatiegesprek daarom zeker door wanneer je intern gaat solliciteren. Daarnaast zijn er een paar extra punten waar je rekening mee kunt houden als je je interne sollicitatie gaat voorbereiden:

  • Breng je baas op de hoogte. Dat is wel zo netjes en bovendien voorkom je zo ongemakkelijke situaties. Door open kaart te spelen kan je leidinggevende zich alvast voorbereiden op je eventuele vertrek en misschien krijg je zelfs handige tips.

    Of je ook je collega’s op de hoogte moet brengen van je interne sollicitatie? Dat is aan jou en hangt af van de situatie. Misschien is de slechte band met je collega’s de reden dat je op een andere afdeling aan de slag wilt. Dan is het begrijpelijk dat je het nieuws liever pas vertelt wanneer het zeker is dat je de baan krijgt.

    Is de band goed en wil je gewoon doorgroeien? Dan kun je dat prima op een eerlijke en duidelijke manier vertellen. Grote kans dat je collega’s blij voor je zijn en je misschien zelfs helpen met het verkrijgen van informatie over de functie. Vertel het je collega’s wel pas nadat je manager op de hoogte is.

  • Verzamel inside-informatie. Een groot voordeel van intern solliciteren is dat je relatief eenvoudig informatie kunt inwinnen over bijvoorbeeld het sollicitatieproces, de functie en de concurrentie. Loop even langs bij je potentiële toekomstige collega’s en check of ze makkelijk benaderbaar zijn. In dat geval kun je een praatje maken en informatie losweken. Doe dit natuurlijk altijd op een discrete en professionele manier.
  • Check je reputatie. Het feit dat het bedrijf jou al kent, kan bij het intern solliciteren zowel in je voor- als nadeel werken. Zoek vooraf uit hoe collega’s jou zien en welke reputatie je hebt binnen het bedrijf. Daardoor heb je de tijd om na te denken hoe je hierop gaat reageren tijdens het gesprek. Blijkt bijvoorbeeld dat je bekendstaat als praktische aanpakker en solliciteer je naar een strategische functie? Dan kun je alvast wat voorbeelden voorbereiden waarmee je laat zien dat je ook op strategisch vlak veel te bieden hebt.
     
    Let op dat het beeld dat je van jezelf schetst wel overeenkomt met het beeld dat de organisatie van je heeft. Maak dingen niet mooier dan ze zijn, want dat is niet geloofwaardig en vroeg of laat val je toch wel door de mand.

Welke vragen kan ik verwachten bij een interne sollicitatie?

Je kunt er natuurlijk op rekenen dat je bij je interne sollicitatie vragen krijgt van je gesprekspartner(s). Jullie hebben het tijdens een bedrijfsuitje misschien weleens gehad over jullie gezamenlijke hobby, maar er valt vooral op professioneel vlak nog genoeg over elkaar te ontdekken. De kans is dan ook groot dat het gesprek begint met een of meerdere algemene vragen. Wanneer je je interne sollicitatie gaat voorbereiden is het slim om alvast na te denken over een antwoord op dit soort vragen:

  • Kun je jezelf kort voorstellen?
  • Waarom heb je intern gesolliciteerd op deze functie?
  • Wat weet je al over de functie en het takenpakket?
  • Waarom denk je dat je geschikt bent voor deze functie?
  • In welke functie en werkomgeving hoop je over 5 jaar te zijn?

 
Als je intern gaat solliciteren vind je gesprekspartner het waarschijnlijk interessant om te horen wat je ervaringen zijn bij de organisatie. Je werkt er immers al een tijd en hebt daarom een ongetwijfeld een mening over bijvoorbeeld de bedrijfscultuur en werksfeer. Vragen die je daarover kunt verwachten zijn:

  • Wat waren je verwachtingen over dit bedrijf toen je hier kwam werken? Zijn die uitgekomen?
  • Wat viel er tegen?
  • Welke kennis heb je bij ons opgedaan?
  • Heb je weleens een conflict gehad op de werkvloer en hoe ging je daarmee om?
  • Welke punten zou jij als eerste aanpakken als je hier de baas zou zijn?
  • Hoe zouden huidige collega’s je omschrijven?

 
Het doel van jouw interne sollicitatie is natuurlijk een nieuwe functie. Die functie wordt daarom uiteraard besproken en je gesprekspartner is ook benieuwd hoe jij naar deze nieuwe rol kijkt. Vaak krijg je daarover een aantal verdiepende vragen tijdens de interne sollicitatie.

  • Wat verwacht je van de functie?
  • Wat zijn je leerdoelen en wat wil je bereiken in je nieuwe rol?
  • Wat heb je nodig om die doelen te halen?
  • Welke ervaringen uit je huidige functie neem je mee in je nieuwe rol?
  • Wat vind je ervan dat je huidige collega’s je ondergeschikten worden?
  • Wat vind je leidinggevende ervan dat je wilt doorgroeien binnen het bedrijf?
  • Welke taken spreken je het meest aan?

Zelf vragen stellen bij een interne sollicitatie

Net als bij elke andere sollicitatie is het ook bij een interne sollicitatie belangrijk om zelf een paar vragen voor te bereiden. Ook al werk je momenteel al bij het bedrijf, het is heel normaal dat je vragen hebt over de nieuwe rol. Bovendien kom je misschien wel te werken voor een bedrijfsonderdeel dat je nog niet (goed) kent. Omdat je waarschijnlijk al veel weet over de werksfeer en bedrijfscultuur, ligt het voor de hand dat je vragen stelt die gaan over het takenpakket, je verantwoordelijkheden en het team. Maar onthoud dat je ook bij intern solliciteren in principe alles kunt vragen wat je maar wilt weten over de functie, organisatie, samenwerking en meer.
 

Een afwijzing op je interne sollicitatie – wat nu?

Het grootste risico van intern solliciteren is dat je interne sollicitatie wordt afgewezen. Een afwijzing is natuurlijk nooit leuk, maar voelt nu misschien nog pijnlijker omdat meerdere mensen binnen het bedrijf op de hoogte zijn van jouw mislukte promotieplannen. Hoewel het logisch is dat je teleurgesteld bent, is het belangrijk dat je je professioneel opstelt. Mopper niet over de afwijzing en focus je op je huidige functie.

Probeer ook iets positiefs uit je interne sollicitatie te halen, ook al heeft het vooralsnog niet opgeleverd wat je zou willen. Het bedrijf is nu op de hoogte van jouw ambities en denkt de volgende keer dat er een functie openstaat misschien wel meteen aan jou. Vraag ook om feedback zodat je aan jezelf kunt werken, misschien wel aan de hand van een intern ontwikkelingsplan. Zo vergroot je de kans dat je volgende (interne) sollicitatie wél een succes wordt.

Rechten bij interne sollicitatie

Twijfel je of het terecht is dat je interne sollicitatie is afgewezen en wil je weten wat je rechten zijn? Hoewel bij gelijke geschiktheid de interne sollicitant vaak de voorkeur krijgt boven de externe, mag je werkgever je gewoon afwijzen. Je hebt niet meer rechten op de functie dan anderen omdat je al bij het bedrijf werkt. Wel heb je een aantal andere rechten bij een interne sollicitatie:

  • gelijke behandeling;
  • juiste informatie over de functie;
  • eerlijke beoordeling;
  • privacy en vertrouwelijkheid;
  • duidelijke terugkoppeling.

 

Succesvol intern solliciteren: 3 tips om mee af te sluiten

  • Of jouw interne sollicitatie een succes wordt, heb je maar voor een deel zelf in de hand. Drie anderen die daarin bepalend zijn, zijn je huidige leidinggevende, je toekomstige leidinggevende en HR. Wees daarom open naar hen toe, bijvoorbeeld over je ambities. Open- en eerlijkheid levert je misschien wel een mooie referentie of bruikbare tips op.
  • Intern solliciteren is dé kans om je salaris een boost te geven. Reden genoeg dus om het arbeidsvoorwaardengesprek tijdens je interne sollicitatie te gebruiken om daar goed over te onderhandelen.
  • Ook intern kun je open solliciteren. Als je bepaalde wensen of ambities hebt, hoef je niet af te wachten tot de perfecte functie vrijkomt. Maak aan je leidinggevende duidelijk waar je heen wilt en vraag wat je moet doen om voor die positie in aanmerking te komen. Misschien kan je manager zelfs al voor je lobbyen. Misschien levert een interne open sollicitatie je, eventueel op termijn, je droombaan op.

FAQ

  • Wat betekent intern solliciteren?
    Intern solliciteren betekent solliciteren op een vacature die openstaat bij het bedrijf waar je nu al werkt. Vaak staat deze vacature open voor iedereen, maar er zijn ook interne vacatures. Enkel huidige medewerkers kunnen solliciteren op een interne vacature.
  • Hoe moet je intern solliciteren?
    De interne sollicitatieprocedure verschilt per bedrijf. Soms solliciteer je door simpelweg een kort gesprek te voeren met de leidinggevende. In de meeste gevallen stuur je bij intern solliciteren een brief met je cv en voer je daarna een sollicitatiegesprek.
  • Heeft een interne sollicitant voorrang?
    Een werkgever is verplicht om alle sollicitanten objectief te beoordelen en een eerlijke kans te geven. Bij gelijke geschiktheid krijgen interne sollicitanten vaak wel voorrang, maar dit hoeft niet.

ANDERE SOLLICITATIETIPS

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.