Jobbird

Solliciteren via LinkedIn en andere social media

Solliciteren wordt steeds makkelijker. Wist je bijvoorbeeld dat je nu ook kunt solliciteren via LinkedIn en andere socialmediaplatforms? Sterker nog, jouw digitale footprint heeft meer invloed op je zoektocht naar een baan dan je denkt. Genoeg reden dus om wat tijd te besteden aan jouw socialmediakanalen. Of ga nog een stap verder en solliciteer eenvoudig en snel via LinkedIn. Dat is makkelijker dan je denkt. En om het je nóg makkelijker te maken, zetten wij hier een aantal tips en tricks voor je op een rijtje. Zo wordt het solliciteren via LinkedIn vast een succes.
 

Alle vacatures

Je Linkedin-profiel: 9 tips

Solliciteren via LinkedIn is tegenwoordig zeker geen gek idee. Het is namelijk het grootste en snelst groeiende online professionele netwerk in Nederland. Je kunt LinkedIn zelfs als je cv zien: je vermeldt je persoonlijke gegevens, werkervaring, opleidingen, vaardigheden en zelfs referenties. Zorg er dus voor dat je jouw profiel volledig invult voordat je gaat solliciteren via LinkedIn. Hier zijn alvast 9 tips om jouw profiel te optimaliseren:
 

1. Schrijf een sterke headline

Een goed LinkedIn-profiel bestaat uit een sterke headline. Dit is immers de eerste regel die recruiters zien als ze jouw profiel bekijken. Kies daarom een aantal woorden die jou in een notendop omschrijven. Zet eerst je functietitel erin en noem mogelijk nog een andere benaming van jouw functie, zodat je makkelijker te vinden bent door recruiter. Noem daarna je specialismen en scheid alle woorden van elkaar met een verticaal of horizontaal streepje. Uiteindelijk ziet je headline er bijvoorbeeld zo uit:

SEO Copywriter | Tekstschrijver | Online Marketing | FT beschikbaar

2. Maak je samenvatting interessant en beknopt

Hier kun je wat meer ingaan op jouw vaardigheden, ervaringen, prestaties of je vorige baan. Maak je samenvatting ook visueel interessant door opsommingen en icoontjes te gebruiken, zoals vinkjes. Zorg ervoor dat je de samenvatting beknopt houdt, zo word je vast benaderd door een recruiter.
 

3. Gebruik zoektermen in jouw samenvatting en header

De meeste recruiters gebruiken zoektermen om nieuw personeel te vinden. Doe hier je voordeel mee en zet een paar van deze zoektermen in je header en samenvatting. Zo vergroot je jouw vindbaarheid en de kans op succes bij het solliciteren via LinkedIn. Wat deze zoektermen zijn? Je vindt ze online, maar het zijn vaak woorden als specialist, expert, vakkundig, innovatief, creatief en leiderschap.
 

4. Vergroot je netwerk

Hoe groter je netwerk, hoe groter de kans dat je via-via een leuke baan vindt. Voeg niet zomaar mensen toe, maar vergroot jouw netwerk met tweedegraads connecties. Stuur een berichtje bij iedere uitnodiging, waarin je bijvoorbeeld vertelt wie jullie gedeelde connectie is. Wie weet ga je dankzij jouw nieuwe connectie wel solliciteren via LinkedIn.
 

5. Blijf actief

Check regelmatig wat er gebeurt in jouw netwerk en houd je eigen profiel up-to-date. Je kunt ook reageren op posts of ze een like geven of delen. Jouw aanwezigheid kan namelijk ook bijdragen aan de kans of je binnenkort een toffe baan scoort.
 

6. Vraag oud-werkgevers voor aanbevelingen

Een aanbeveling is een waardevolle toevoeging voor jouw LinkedIn-profiel. Vraag daarom of je oud-werkgever een aanbeveling voor jou wil schrijven. De beste manier om een aanbeveling te beginnen, is met een pakkende eerste zin. Daarna kan je oud-werkgever ingaan op je persoonlijkheid, competenties en hoe jij functioneerde binnen het bedrijf. Zo zet je kracht achter jouw ervaring en vaardigheden en weten recruiters dat andere werkgevers vol lof zijn over jou. Tips nodig? Bekijk eens onze pagina over de aanbevelingsbrief.
 

7. Zorg voor een zakelijke LinkedIn profielfoto

Kies een LinkedIn profielfoto waar je goed op staat, het liefst met nette kleding en een neutrale achtergrond. Heb je niet zo’n foto? Lees in onze tips voor je cv foto hoe je het beste een professionele foto neemt.
 

8. Gebruik Open to Work op LinkedIn

Dit is een functie waarmee je aangeeft dat je open staat voor nieuwe vacatures. Als je typen vacatures en je gewenste locaties doorgeeft, verschijnt jouw profiel automatisch in de zoekresultaten van recruiters. Met Open to Work op LinkedIn vergroot je dus jouw vindbaarheid.
 

9. Deel prestaties op je LinkedIn-profiel

Met LinkedIn kun je twee kanten op. Door je profiel up-to-date te houden is de kans groot dat een recruiter jou benadert, maar je kunt ook zelf actief en eenvoudig solliciteren via LinkedIn. Er staan namelijk talloze vacatures open op het platform. Hoe solliciteer je via LinkedIn? Dat doe je in 3 eenvoudige stappen.
 

Solliciteren via LinkedIn in 3 stappen

Met LinkedIn kun je twee kanten op. Door je profiel up-to-date te houden is de kans groot dat je benaderd wordt door een recruiter, maar je kunt ook zelf actief solliciteren via LinkedIn. Er staan namelijk talloze vacatures open op het platform. Hoe solliciteer je via LinkedIn? Wij omschrijven het met de volgende drie stappen.
 

Stap 1: Zoek naar vacatures

Voor je gaat solliciteren via LinkedIn moet je eerst een interessante vacature vinden. Klik op ‘vacatures’ op de hoofdpagina. Je krijgt daarna een overzicht te zien van alle banen op LinkedIn. Hier kun je zoeken op functietitel, vaardigheid, bedrijf en locatie. Je kunt ook alerts instellen, dan krijg je e-mails zodra er relevante vacatures voor je zijn geplaatst.
 

Stap 2: Lees de vacatures goed door

Je ziet nu waarschijnlijk een rij met vacatures die aan jouw zoektermen voldoen. Zie je er een die je aanspreekt? Klik erop, dan krijg je de functieomschrijving te zien. Ook lees je er informatie over het bedrijf en hoeveel mensen hebben gesolliciteerd. Daarnaast staan het senioriteitsniveau, het dienstverband, de branche en in sommige gevallen het salaris vermeld.
 

Stap 3: Solliciteren maar

Een toffe vacature gevonden? Mooi, nu kun je rechtstreeks solliciteren via LinkedIn. Dit kan op twee manieren:

  1. Bij sommige vacatures staat een vacatureknop. Daarmee kom je op de website van de werkgever waar je het sollicitatieproces kunt doorlopen.
  2. Bij andere vacatures staat een ‘eenvoudig solliciteren’-knop. Met deze knop solliciteer je direct via LinkedIn. Je beantwoordt een aantal vragen en uploadt je cv en motivatiebrief. Versturen maar, dan ontvangt een recruiter in no time je sollicitatie.

 

Ben je op zoek naar een nieuwe functie? Zet het op je LinkedIn-profiel en plaats een update waarin je vertelt dat je openstaat voor een nieuwe uitdaging binnen jouw vakgebied. Wie weet kent een van je connecties wel een werkgever die op zoek is naar iemand met jouw kwaliteiten. Daarna is het solliciteren via LinkedIn zo gedaan.
 

Voorbeeld LinkedIn-profiel

Handig voor de verbeelding: voorbeelden van goede LinkedIn-profielen. Zo weet je ongeveer hoe je onze tips toepast en wie weet raak je zelfs geïnspireerd door de inhoud. Bekijk bijvoorbeeld het profiel van Hugo de Koning, oprichter van YoungCapital. Of wat vind je van het profiel van Bram Bosveld, nog een oprichter van hetzelfde bedrijf? Met duidelijke info en een goed opgezette sectie werkervaring laat hij zien wat hij in zijn mars heeft. En ook Rogier Thewessen, de derde oprichter, weet duidelijk het een en ander over het opbouwen van een goed LinkedIn-profiel. En zo kun je eigenlijk wel verder. Kortom: bekijk de profielen van oprichters, CEO’s of andere belangrijke personen binnen grote bedrijven. Grote kans dat zij hun LinkedIn-profielen meer dan voor elkaar hebben.

 

Solliciteren via andere social media

Solliciteren via LinkedIn is handig, maar ook jouw andere online profielen hebben invloed op jouw sollicitatieproces. Recruiters en werkgever kijken namelijk nog wel eens door je socialmedia-accounts om je beter te leren kennen. Ook kun je nu steeds vaker solliciteren via social media. Bedenk je daarbij wel dat elk socialmediaplatform een andere functie heeft. Hier zijn de grootste verschillen:

  • Facebook: jazeker, je kunt solliciteren via dit platform. Neem dus een kijkje door Facebook Jobs en solliciteer eenvoudig op je gewenste baan. Voeg aan je Facebookprofiel ook je opleidingen en werkervaringen toe, maar houd je tijdlijn vrij van foto’s die er voor werkgevers wat minder professioneel uitzien.
  • Twitter (X): gebruik Twitter om relevante zakelijke informatie over je vakgebied te delen. Repost bijvoorbeeld een interessant nieuwsartikel over een trend in jouw sector of deel je mening met een toegevoegde quote. Helaas kun je niet solliciteren via Twitter, maar je kunt altijd de vacatures van je favoriete bedrijf in de gaten houden. Die verschijnen namelijk ook nog wel eens op Twitter.
  • Instagram: via Instagram deel je eenvoudig foto’s, reels of stories waarin je jouw creatieve talenten tentoonstelt. Dit is dus vooral een socialmediaplatform voor de creatievelingen onder ons. Overigens is Instagram een bruikbaar platform als je een freelancer bent en van freelanceopdrachten of je eigen webshop leeft.

 

Naast de grote drie zijn er ook andere socialmediaplatforms, zoals Pinterest en TikTok. En afhankelijk van je toekomstige baan is het het overwegen waard om ook deze platforms te gebruiken. Wie weet ga je wel content maken voor het TikTok-account van een bedrijf of ga je solliciteren via social media, zoals Facebook. Vergeet daarom dus niet: vermeld je socialmediaprofielen op je cv. Zo weten werkgevers waar ze jouw werk kunnen vinden.
 

Solliciteren via WhatsApp

Als je dacht dat solliciteren via LinkedIn nieuw was: wat dacht je van solliciteren via WhatsApp? Dit proces is simpel. Je vindt een vacature die jou boeit en neemt het telefoonnummer van de recruiter over. Daarna stuur je de recruiter via WhatsApp een kort bericht of video waarin je vertelt waarom jij wilt solliciteren op een bepaalde vacature. Daar voeg je natuurlijk je cv en motivatiebrief aan toe. En de rest gaat vanzelf: jij en de recruiter praten laagdrempelig over de functie, wie jij bent en waarom jij bij een bepaald bedrijf past. Dit is de snelste manier van solliciteren, dus maak er gebruik van als het nummer van een recruiter in een vacature staat.
 

Klaar om te solliciteren?

Of je gaat solliciteren via LinkedIn of juist liever social media helemaal niet betrekt bij jouw banenzoektocht, houd altijd rekening met je digitale footprint. Liever op de ouderwetse manier op zoek naar een baan? Neem dan eens een kijkje in het vacatureoverzicht op Jobbird en solliciteer eenvoudig via de knop.
 

Bekijk onze vacatures

FAQ

  • Kan ik solliciteren via LinkedIn?
    Dat kan zeker. Update eerst je LinkedIn-profiel en kijk daarna in het vacatureoverzicht van LinkedIn. Met de 'eenvoudig solliciteren' knop duik je zo het sollicitatieproces in.
  • Hebben jullie tips voor het sollicitatieproces?
    In overvloed zelfs. Bezoek onze sollicitatietips en scrol door de verschillende categorieën. Van cv-tips tot motivatiebriefvoorbeelden, je vindt er van alles.
  • Kan ik solliciteren via andere social media?
    Ook dat is mogelijk. Bezoek eens Facebook Jobs en solliciteer via daar op je favoriete baan. Of stuur een WhatsApp-bericht naar een recruiter naar aanleiding van een vacature.

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.