Jobbird

Alles over het sollicitatiegesprek

Dus jij bent uitgenodigd op sollicitatiegesprek? Dan hebben je cv en motivatiebrief in ieder geval indruk gemaakt, maar nu moet je dat gesprek nog doorkomen. Spannend. Gelukkig kom je een heel eind als je weet wat je van een sollicitatiegesprek kunt verwachten. Wat is het precies? En wist je dat er verschillende soorten sollicitatiegesprekken zijn? Een korte uitleg is wel handig. Jobbird praat je van A tot Z bij over het sollicitatiegesprek.

 

Bekijk alle vacatures

Wat is een sollicitatiegesprek?

Help, wat is een sollicitatiegesprek eigenlijk? Simpel, een gesprek dat je als sollicitant hebt met jouw potentiële werkgever. Je voert het gesprek bijvoorbeeld met de recruiter, je toekomstige manager en/of een HR-medewerker. Tijdens dit gesprek leren jullie elkaar beter kennen en onderzoeken jullie of jij en de organisatie een goede match zijn. Je kunt het sollicitatiegesprek zien als een tweerichtingsgesprek waarin jij jouw talenten, ervaring en ambities in de schijnwerpers zet, terwijl je tegelijkertijd ontdekt of de functie en het bedrijf echt bij je passen.

Soorten sollicitatiegesprekken

Van elk type sollicitatiegesprek kun je iets anders verwachten. Daarom heb je voor elk gesprek een andere voorbereiding nodig, bijvoorbeeld. Staat jouw sollicitatiegesprek hiertussen?

Kennismakingsgesprek

Verwarrend, is dit nou een echt sollicitatiegesprek of niet? Recruiters gebruiken deze term weleens als zij potentiële kandidaten voorselecteren voor opdrachtgevers. Soms wordt dit ook een klikgesprek genoemd. Zie het als een informeel gesprek waarin nog geen lastige vragen aan bod komen. Werkgevers gebruiken de term ‘kennismakingsgesprek’ ook weleens als andere naam voor het eerste sollicitatiegesprek.

Eerste sollicitatiegesprek

Een eerste sollicitatiegesprek is het gesprek dat plaatsvindt nadat je bent geselecteerd op basis van je cv en motivatiebrief. Hierin wordt gekeken of er een goede match is tussen jou als sollicitant en de organisatie. Misschien is het eerste sollicitatiegesprek ook meteen het laatste. Hopelijk niet omdat je het niet bent geworden, maar vanwege andere redenen, zoals het niveau van de functie. Vaak is het na één gesprek bijvoorbeeld al duidelijk of iemand geschikt is om als vakkenvuller aan de slag te gaan.

Tweede sollicitatiegesprek

Ben je hiervoor uitgenodigd? Hoera, je bent door naar de volgende ronde. Dit gesprek vindt meestal plaats met een andere gesprekspartner, vaak iemand die inhoudelijk meer over de functie weet. Tijdens het tweede sollicitatiegesprek zijn de vragen gerichter en ga je dieper in op zowel de functie en werkzaamheden als je motivatie, ervaring en vaardigheden.

Arbeidsvoorwaardengesprek

Het arbeidsvoorwaardengesprek wordt ook wel het derde sollicitatiegesprek genoemd. Tijdens dit gesprek heb je de mogelijkheid om te onderhandelen over het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden. Het is nog een hele kunst om hier het maximale uit te halen.

PS Dit zijn niet de enige soorten sollicitatiegesprekken die er zijn. Er is ook een onderscheid tussen een persoonlijk gesprek en een telefonisch of online sollicitatiegesprek. Of wat dacht je van een lunchgesprek of teaminterview? Zorg dat je weet om welk type gesprek het gaat, zodat je tijdens je sollicitatiegesprek niet voor verrassingen komt te staan.

Hoe nu verder?

Zo, dit was de basis. Maar je hebt vast nog genoeg vragen over je aanstaande sollicitatiegesprek. Gelukkig verzamelden wij alle info voor je, van een spiekbriefje met tips tot een how-to sterke en zwakke punten benoemen. En hoe zit het met je kledingkeuze? Als je ook denkt aan vragen als vragen als: ‘Hoe stel je jezelf voor in een sollicitatiegesprek?’ en ‘Hoe presenteer je jezelf?’ heb je waarschijnlijk wat aan ons artikel over de elevator pitch. Je merkt het vast: je bent nog niet uitgelezen op Jobbird, als het gaat om je sollicitatiegesprek.

FAQ

  • Wat houdt een sollicitatiegesprek in?
    Een sollicitatiegesprek is een gesprek dat je als sollicitant hebt met je potentiële werkgever. In dit gesprek leren jullie elkaar beter leren kennen en onderzoeken jullie of jij en de organisatie een goede match zijn.
  • Wat moet je zeggen op een sollicitatiegesprek?
    Dat hangt af van het type sollicitatiegesprek. Waar in een eerste sollicitatiegesprek de nadruk ligt op elkaar leren kennen, gaat het tweede sollicitatiegesprek de diepte in. Misschien volgt er wel een arbeidsvoorwaardengesprek.
  • Wat is het verschil tussen een kennismakingsgesprek en sollicitatiegesprek?
    Dit is niet altijd even duidelijk en verschilt per werkgever. Soms komt een kennismakingsgesprek of klikgesprek voorafgaand aan het eerste gesprek, een andere keer bedoelt je werkgever met een kennismakingsgesprek precies hetzelfde als een eerste sollicitatiegesprek.

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.