Jobbird

Wat zijn referenties? Uitleg en referentiebrief voorbeeld

Nog zo’n onderdeel van het sollicitatieproces waar je aan moet denken: referenties. Maar weet je niet wat je ermee moet en voelt het aanvragen van een referentiebrief wat spannend? Geen zorgen, het is makkelijker dan je denkt. Op deze pagina bespreken we wat een referentie precies is, wie je het beste kunt vragen en hoe je referenties op je cv zet of deelt met een werkgever.
 

Gratis cv-maker

Wat is een referentie?

Om te beginnen maken we eerst helder wat een referentie voor je sollicitatie kan betekenen. Een referentie, ook wel referent genoemd, is een persoon met wie jij hebt samengewerkt die bereid is om informatie te geven over jou als medewerker of collega. Meestal zijn referenties ter aanvulling van je cv, maar een vacature kan er ook expliciet om vragen. Als je niet per se referenties hoeft op te geven, kun je ze dus gewoon weglaten.

Waarvoor zijn referenties bedoeld? Dat een potentiële werkgever van iemand anders hoort hoe jij functioneert in het bedrijfsleven. Op je cv laat jij jezelf van je beste kant zien, waardoor een werkgever misschien wel nieuwsgierig wordt naar hoe jij écht werkt. Ook krijgt een werkgever via referenties een completer beeld van jou, je sterke en zwakke punten en je persoonlijkheid.

Een werkgever mag niet zonder dat jij ervan af weet referenties opvragen. Als je dus geen referenties op je cv zet, moet een werkgever eerst vragen of je bepaalde contactpersonen hebt die iets over jouw functioneren kunnen vertellen. En ook als een werkgever info wil inwinnen bij een referent moet je daar expliciet toestemming voor geven.

 

Wie geef je op als referentie?

Misschien heb je al een vermoeden van wie je kunt opgeven als referentie, maar we geven je toch een korte uitleg. Allereerst is het belangrijk iemand op te geven die ook daadwerkelijk iets over jou weet. Hoe beter en completer het beeld dat diegene van jou heeft, hoe relevanter de informatie. Daarnaast moet de referentie iemand zijn die positief is over jou en genoeg voorbeelden uit de praktijk kan geven. Daarom is het een goed idee om iemand te kiezen met wie je goed en intensief samenwerkte. Wie zou dan een goede referentie zijn? Bijvoorbeeld:

  • je voormalige werkgever;
  • je huidige leidinggevende;
  • je stagebegeleider;
  • een docent van je opleiding;
  • projectmedewerkers met wie je samenwerkte.

 

Heb je nog weinig of geen werkervaring en daardoor geen bruikbare referenties? Geen zorgen, je kunt ook referenten kiezen die niets met werk te maken hebben. Een ander goed referentie voorbeeld is een (oud-)collega. Of zoals genoemd in dit artikel van YoungCapital is je zus, vriend of huisgenoot ook geschikt.

Belangrijk: geef nooit iemand ongevraagd als referentie op, maar vraag altijd om toestemming. Dat is niet alleen netjes, je voorkomt hiermee ook dat iemand wordt overvallen door een plotseling belletje. Bovendien kan een referent voorafgaand een goed positief verhaal voorbereiden. Dat werkt alleen maar in jouw voordeel, toch?

 

Hoe zet je referenties op je cv?

Heb je bepaald wie jouw referenties worden? Dan wil je vast weten waar op je cv je ze moet vermelden. De eerste stap is het creëren van het kopje ‘Referenties’ op je cv. Vervolgens gebruik je een van de volgende manieren:
 

1. Referenties op aanvraag

Als een werkgever niet specifiek vraagt naar referenties kun je ervoor kiezen om ‘referenties op aanvraag’ op je cv te vermelden. Dit betekent dat werknemers, mochten ze daar behoefte aan hebben, referenties bij jou kunnen opvragen en je ze dan de nodige contactgegevens geeft.
 

2. Referenties met contactgegevens

Nadat je toestemming hebt van je referentie, vermeld je het volgende: volledige naam, functie, contactgegevens (zakelijk telefoonnummer e-mailadres) en het bedrijf waarvoor je referent werkt. Er is geen gouden formule voor hoeveel referenties je moet opgeven, maar twee is altijd beter dan één. Zo kan een werkgever zelf kiezen en zelfs meerdere referenten bellen.
 

3. Referenties met een korte omschrijving

Iets minder gebruikelijk, maar een vacature kan ook vragen om een referentie met een kort stukje tekst. Neem daarom contact met je referent op en vraag ze iets positiefs over jou te schrijven. Dit kan gaan over jullie samenwerking, je persoonlijkheid en je vaardigheden. Twee tot drie zinnen zijn voldoende.
 

Waar je je referenties op je cv zet? Een visueel voorbeeld:

 

 

Referentiebrief

Soms is het vermelden van referenties niet genoeg en vraagt een werkgever om een referentiebrief. Dat is een brief van jouw referentie (bijvoorbeeld je oude werkgever), waarin je contactpersoon vertelt wat jullie werkrelatie was en hoe jij gedurende die bepaalde werkperiode functioneerde. De referent geeft daarbij voorbeelden die verduidelijken wat jij in je mars hebt. Zo krijgt jouw toekomstige werkgever een goed beeld van hoe het is om met jou samen te werken.
 

Voorbeeld referentiebrief

Hieronder vind je een voorbeeld van een referentiebrief. Zo check je eenvoudig brieven die voor jou zijn geschreven en weet je of je contactpersoon voldoet aan de standaardeisen voor een referentiebrief.
 

[contactgegevens verzender]
[contactgegevens ontvanger]
[plaats]: [datum]

Betreft: Referentiebrief [naam]

Geachte [naam contactpersoon],

Van [datum] tot [datum] heeft [naam] gewerkt bij [organisatie]. Als [functie] heb ik het genoegen gehad om veelvuldig met hem/haar samen te mogen werken.

Ik heb [naam] leren kennen als een [opsomming karaktereigenschappen] persoon. Daarnaast heeft hij/zij gedurende deze werkperiode een aantal sterke kanten van zichzelf laten zien, die ik graag met u deel. Zo heeft hij/zij [opsomming vaardigheden]. Dit kwam onder andere naar voren bij [voorbeelden uit de praktijk].

Tot slot beveel ik [naam] graag aan. Als hij/zij zich inzet op de manier waarop hij/zij dat heeft gedaan tijdens de werkzaamheden voor [organisatie], dan is [naam] een zeer goede aanwinst voor uw organisatie.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze referentiebrief? Dan kunt u altijd contact met mij opnemen.

Met vriendelijke groet,

[handtekening]

[naam]

 

Referenties klaar, en nu?

Zo, jij hebt nu alle info over referenties die je nodig hebt. Een laatste tip: ga bewust met je referenties om tijdens je loopbaan. Mocht je een keer een goede samenwerking met iemand hebben op werkvlak of ergens anders, bedenk dan dat deze persoon wel eens jouw ideale referentie zou kunnen zijn. Vaak eindigt een werkrelatie niet als het werk eindigt, dus iemand met wie je goed samenwerkt kan van pas komen in de toekomst. Doe er je voordeel mee.

Wil je weten waar je nog meer op moet letten bij je sollicitatie? Check onze artikelen over de aanbevelingsbrief en getuigschrift, of ontdek hoe je het beste een elevator pitch over jezelf geeft. Toe aan andere sollicitatietips? Bekijk ze op Jobbird en wie weet krijg je binnenkort al een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

 

Alle vacatures

FAQ

  • Wat moet er in een referentie staan?
    Dat ligt eraan hoe je je referenties noteert. Als je een contactpersoon opgeeft, vermeld dan in ieder geval de volledige naam, e-mailadres, telefoonnummer en het bedrijf waarvoor diegene werkt. Anders is de tekst 'referentie op aanvraag' op je cv ook goed.
  • Wat zijn referenties op je cv?
    Referenties zijn contactpersonen met wie je samenwerkte die een goed beeld hebben van jouw functioneren. Kijk bij onze cv-voorbeelden hoe je referenties op je cv zet.
  • Wanneer worden referenties gebeld?
    Meestal bellen werkgevers referenties pas in een later stadium van de sollicitatieprocedure. Dit is omdat werkgevers alleen tijd steken in het checken van referenties als ze echt geïnteresseerd zijn in een kandidaat.
  • Waar zet je referenties in sollicitatiebrief?
    Referenties horen niet in je sollicitatiebrief, alleen op je cv. Dit is omdat werkgevers pas na de eerste ronde van het sollicitatieproces naar referenties kijken.

ANDERE SOLLICITATIETIPS

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.