Met dit advies begin je een eenmanszaak of zzp onderneming

Heb jij een eenmanszaak? Of wil je zzp’er worden? Dan zit je vast met vragen. Hoe zit het bijvoorbeeld met salaris als je in verwachting bent? Wanneer ben je volgens de wet een zelfstandige ondernemer? En kun je zomaar stoppen met in loondienst zijn en zzp’er worden? We beantwoorden al jouw vragen in de artikelen op deze pagina. Hier vind je niet alleen basisinformatie over werken als zelfstandige ondernemer, maar gaan we ook in op specifieke situaties.

Ben je dus benieuwd of freelancen iets voor jou is? Of zit je als (startend) zzp’er met een kwestie waar je niet uitkomt? Maak je geen zorgen. Ga rustig door de informatie op deze pagina en haal er inspiratie uit. Alles goed doorgenomen? Reageer dan op zzp vacatures bij jou in de buurt.

Hoe word je zzp’er?

Zelfstandige ondernemers freelancen bij een eenmanszaak, of zzp-opdracht. Volg je het nog? Laten we beginnen bij het begin: wat is een zzp’er? De betekenis van de term spreekt eigenlijk voor zich. ‘Zzp’er’ staat namelijk voor ‘zelfstandige zonder personeel’ en ‘freelancen’ is daar gewoon een ander woord voor. Je hebt als zzp’er klussen die je zelf aanneemt en uitvoert. Dit houdt in dat je geen eigen werknemers hebt die je een handje helpen. Voor zelfstandige ondernemers is er daarnaast ook geen sprake van een dienstverband met opdrachtgevers.

Je kunt een eigen onderneming starten zonder ervaring, maar ook als professional en zelfs pas na de AOW-leeftijd. Wil jij minder (financieel) risico lopen? Je kunt ook fulltime of parttime werken in loondienst en zzp klussen er als extraatje bij doen. Als je dit combineert, krijg je te maken met complexere constructies achter de schermen. Lees je dan ook goed in en overleg eventueel met jouw boekhouder over zaken als loonheffingskorting, zzp belastingen en jouw pensioen als zzp’er. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
 

Wegen de voordelen voor zzp’ers op tegen de risico’s?

Voor veel zzp’ers is vrijheid het grootste voordeel van een eenmanszaak. Of zzp’ers ook daadwerkelijk meer vrijheid hebben is subjectief. In tegenstelling tot in loondienst zijn, werk je als zelfstandige zonder personeel voor eigen rekening en risico. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor jouw inkomsten, maar ook voor alles wat daarbij komt kijken. Zaken als zzp verzekeringen, je administratie en een eventuele uitkering als zzp’er regel je allemaal zelf. Onthoud deze drie geldzaken voor jouw eenmanszaak of zzp-opdracht:

  1. Salaris: Jouw uurtarief als zzp’er is vaak hoger dan werknemers. Daarentegen moet je wel belasting afdragen van jouw winst.
  2. Vervoer: Een fiets op de zaak voor zzp’ers is voordelig en ook een zzp auto op de zaak kun je met een gerust hart regelen. Maar, zonder werkgever moet je je wel zelf goed inlezen over kilometervergoeding voor zzp’ers.
  3. Zwanger: Als je in verwachting bent kun je een zez-uitkering aanvragen. Helaas krijg je (in tegenstelling tot in loondienst zijn) als zelfstandig ondernemer geen partnerverlof.

 

Is freelancen echt iets voor jou? Blijf je toch liever voor een baas werken? Of lijkt een combinatie jou wel wat? Hoe dan ook: wij hebben vacatures voor jou. Solliciteer dus direct op banen in loondienst, of voor zzp opdrachten.